Cykelresa med familjen

Du har kanske tänkt tanken förut, men snabbt avböjt idén att ta med barnen på cykelsemester. Hur skulle det vara möjligt? Barnen som knappt har tålamod att cykla hela vägen till skolan och skulle jag själv egentligen få ut något av en cykelsemester i barnens tempo?

Faktum är att en cykelresa med familjen inte alls behöver vara krånglig, obekväm eller utdragen. Fler svenskar inser tjusningen med att göra något aktivt tillsammans med hela familjen, och att låta cyklarna stå i centrum för detta blir mer populärt för varje sommar.

Planerad frihet

Ett handfast tips för dig som går i tankar på cykelsemester med hela familjen är att inte planera allt i detalj. Med det sagt ska du självklart ha några fasta punkter på reseagendan så som övernattning, sträckor och stopp. Försök att inte vara så bestämd när det kommer till hur många timmar ni ska cykla eller vilken tid ni ska gå upp varje morgon. Låt barnen få lite överraskningar under cyklandets gång så som att stanna spontant vid någon park eller ta ett oväntat dopp. Allt beror så klart på barnens ålder, men är de runt mellanstadie-åren kommer en cykelresa där planerad frihet är ledordet bli en kul upplevelse. Har du lite äldre barn som ska följa med på resan kan du pusha lite mer när det kommer till prestation, men även här är det viktigt att du som förälder lyssnar och bjuder barnen på oväntade överraskningar under resan.

Flyg och cykel

Om det är en cykelresa på lite längre avstånd som lockar kan Europa bjuda på många trevliga alternativ. Spanien och Frankrike är två heta kandidater när det kommer till cykelresor och dessutom barnvänliga länder när det kommer till camping och cykling. Det enda du bör göra är att bestämma till vilken plats ni flyger och om ni ska ta med era egna cyklar eller hyra på plats. Ett tips är att ta flyget till Barcelona i norra Spanien och sedan bege er till någon av pärlorna längs Costa Brava. Här finns massor av trevliga campingplatser, vandrarhem och hotell att utgå från när ni gör dagsturer längs spännande cykelstråk och bergsvägar.

Praktisk cykelresa

Att resan ska fungera smidigt och praktiskt är A och O för dig som förälder till både små och större barn. Se därför till att ha nödvändig utrustning för både dig och barnen med under cykelturerna. Det kan vara allt från ombyte och plåster till motivationsgodis och pausfika. Vill du slippa släpa med allt i din egen packning kan du använda en praktisk släpvagn för cyklar. Kombinerar du cykelresan med husvagn kan du smidigt förvara släpvagnen och ta fram den vid behov.

Upplev Sverige

Många av oss glömmer att se oss omkring på närmare håll; vi behöver faktiskt inte bege oss så fasligt långväga för att garantera en minnesvärd cykelresa. Sverige ett fantastiskt land när det kommer till upplevelser på cykelsadeln. Varför inte satsa på att åka den fantastiska Siljansleden med både rastplatser och trevliga lägerplatser på nära avstånd? Hela sträckan behövs inte cyklas utan ni kan cykla kortare sträckor mellan alla familjevänliga aktiviteter så som en tur på M/S Gustaf Wasa eller besök på fäbodar och i levande landsbruk.