Cykeltävlingar

Cykeltävlingar finns det gott om precis som det finns i fotboll, för att inte nämna kommande EM-fotboll, trots det är det inte många som känner till alla olika sporter. Ibland är det svårt att förstå vad som gjort dessa tävlingar så populära, är det själva sporten eller beror det på en av de tävlande? Några av de populäraste cykeltävlingarna ingår i Grand Tour-tävlingarna. Ett exempel på en sådan cykelsport är Tour de France, vilket är en etapptävling som pågår i tre veckor. Alla som deltar i Tour de France får räkna med att varje sträcka ligger på mellan 15 – 20 mil. Under de tre veckorna som loppet pågår får varje deltagare dessutom endast två vilodagar. Trots att det låter som en väldigt tuff tävling är det rätt många som deltar.

Cykeltävlingar ingår dessutom i OS. Där tävlar cyklister i olika grenar, som BMX, landsvägscykling och mountainbike.

Tävlingar i Sverige

Några av de populäraste cykelsporterna anordnas årligen, vilket är en av anledningarna till att de blivit så stora. Det finns tävlingar i hela världen som anordnas året om, i Sverige finns det till exempel en cykelsport som heter Vätternrundan. Den är cirka 300 kilometer lång och anordnas varje sommar, varje helg före midsommar. Andra sporter som anordnas i Sverige varje år är Sverigetempot och Cykelvasan.

Flera av cykeltävlingarna i Sverige bör man kanske inte kalla för en tävling. De är egentligen en form av motionslopp. Tusentals människor deltar för nöjets skull och inte med tanken om att vinna loppen. De flesta cykeltävlingar innebär att du som deltar ska cykla en viss sträcka. Skillnaden mellan olika tävlingar är vilket underlag du cyklar på samt vilken typ av cykel som används. Till exempel, BMX är en tävling som innebär en sträcka full med hopp och andra hinder. Den tävlingen är väldigt annorlunda om man jämför den med Vätterrundan som endast består av en sträcka runt Vättern.