Vuelta a España 2018 – historiskt lopp i vackra landskap

La Vuelta a España är en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom landsvägscykling med start i Málaga och finish i Madrid. Tävlingen, som är en del av UCI WorldTour, äger rum runt samma tid varje år och i år startade loppet den 25:e augusti för att avslutas den 16:e september. Med andra ord en tre veckors lång cykeltävling som är upplagd i totalt 21 olika etapper.

Etapper

I tävlingssammanhang på cykel som just La Vuelta a España består loppet av olika etapper som körs under en längre tidsperiod. Hur lång en etapp är varierar tävlingar emellan och även inom ett och samma lopp. Den första etappen i detta års upplaga av La Vuelta var exempelvis på 8 km, medan etapp nummer nio bestod av hela 200,1 km.

Historiska vingslag

La Vuelta a España brukar ses som historisk i sitt sammanhang, inte minst för att den första tävlingen anordnades så tidigt som 1935, men främst av den anledning att loppet blivit inställt under både det civila kriget och andra världskriget. Även den spanska ekonomiska krisen mellan 1949 och 1951 tvingade tävlingen att ställa in. Tävlingen är dessutom ett genuint exempel på cykelsportens utveckling från tidiga cyklar av tungt material till dagens ultrasmidiga tävlingscyklar. Andra aspekter såsom utvecklingen av den mediala uppmärksamheten är också intressant att se på i La Vuelta. De första tävlingarna hade ett utropningssystem för att informera både publik och deltagare om läget i loppet, idag har vi både tv-sändningar och sociala medier som rapporterar i realtid.

Storbritannien mästare

Mycket tyder på att vi kan titulera Storbritannien som den stora vinnareni cykelvärlden detta år. Den unga talangen Simon Yates som kör för det australienska stallet kunde glatt kyssa segerpokalen vid målgången i Madrid i La Vuelta a España den 16:e september. Efter nästan 355 mil på cykelsadeln var alltså vinsten ett faktum för britten Yates och ännu en seger till Storbritannien. Tour de France togs nämligen även den tävlingen hem av en annan brittisk cyklist, Geraint Thomas som kör för Sky Team.

Upplev La Vuelta på nära håll

Spanien är ett av svenskarnas favoritmål när det kommer till sol och bad med klassiska platser som Kanarieöarna och Mallorca bland favoriterna. Men landet har mycket mer än bara stränder att erbjuda; faktum är att Spanien som land erbjuder en otroligt varierad landskapsupplevelse. Så varför inte bege dig mot sydligare breddgrader för att uppleva La Vuelta på nära håll? Ta flyget till Málaga eller kanske Barcelona och låt ditt eget La Vuelta-äventyr börja – du är garanterad en cykelresa i varierat landskap med vackra kulisser.